MANIFEST NO JUGUEM, ATUREM HARD ROCK

Des de la Plataforma “NO JUGUEM, ATUREM HARD ROCK” volem denunciar que el projecte conegut actualment Hard Rock i, anteriorment, com Eurovegas i Barcelona World, no és un projecte necessari per al territori del Camp, i que la seva implantació només portarà més desigualtats econòmiques, laborals i socials i provocarà un greu impacte ambiental. 

Des del 2010, el projecte ha anat passant per diferents inversors sense que cap d’ells hagi fet un pas ferm per la seva implantació. El que és segur, però, és que els terrenys són propietat de LA CAIXA i van ser expropiats a famílies pageses  en base a un suposat interès públic. Després que hagin passat 30 anys d’abandonament, la Generalitat, a través de l’INCASÒL, pagarà 120 Milions d’euros per quedar-se els terrenys i, més tard, vendre’ls a Hard Rock amb un contracte fraudulent i obscur, si és que els hi arriba a vendre. Per tant posa en perill l’erari públic i fa de creditora d’una operació entre privats. 

El projecte pretén portar molts turistes en mode ressort, fet que no generarà un impacte directe en la població i els comerços dels municipis propers. El que sí que portarà el projecte són llocs de feina amb sous i condicions precàries. Entre 2009 i 2019 la Costa Daurada ha passat de rebre de 2 a 5 milions de turistes anualment mentre el poder adquisitiu de les veïnes ha disminuït. El Tarragonès és la comarca amb més població estacional de Catalunya i la sisena amb més segones residències quan els lloguers han pujat més d’un 25% en els últims anys. En el mateix sentit, malgrat Salou concentra més del 40% del total de pernoctacions de la Costa Daurada és el municipi més turistificat i amb la renda familiar més baixa del territori. És evident, doncs, que el turisme de Sol i platja no només no comporta un benefici per al conjunt de veïns i veïnes, sinó que, a més, potencia les desigualtats. El canvi de model econòmic a les nostres comarques és una urgència! 

Des d’un punt de vista ambiental, el territori no té capacitat per allotjar a tots els turistes que el projecte promet. Quanta aigua més caldrà robar al riu Ebre? El nefast transport públic actual pot suportar un increment tan gran de passatgers? Quin tipus d’energia donarà llum al ressort i on es produirà? Sense deixar de banda que l’emplaçament del macro-projecte s’ubica entre espais protegits de la Xarxa Natura 2000 i l’Espai d’Interés Natural de la Sèquia Major. Això és un impacte que pot acabar amb els últims reductes plens de biodiversitat de la zona. 

I des d’una perspectiva de Salut Pública, en un moment en què s’ha evidenciat la importància de la salut mental de la població, totes les associacions d’addictes al joc i els professionals mèdics experts en la matèria, desaconsellen totalment la implantació d’un casino de 8.500m2.

No volem que un hotel en forma de guitarra elèctrica sigui el símbol del Camp de Tarragona, ni volem ser la seu nacional de la ludopatia i el joc. Hem de mirar al futur i bastir un moviment que guiï el canvi al territori. Perquè mereixem viure amb dignitat i qualitat. 

 

És per tots aquests motius que des de la Plataforma NO JUGUEM, ATUREM HARD ROCK demanem: 

  • La retirada immediata del projecte de Hard Rock o qualsevol altre derivat amb les mateixes característiques 
  • La construcció d’una alternativa al model turístic de la Costa Daurada 
  • Destinar els 120 milions d’euros de l’INCASÒL per a canviar el model socioeconòmic de les comarques Camp, respectant el territori i valorant les vides de les veïnes. 
  • Deixar d’utilitzar el planejament urbanístic per a beneficiar a les grans fortunes

SIGNA EL MANIFEST

EL SEU JOC, LA NOSTRA MISÈRIA