DEFENSEM LA TERRA, LLAUREM EL FUTUR!

Ni Hard Rock ni hòsties, aquí baix n’estem farts

En el passat acord de pressupostos del mes de març, ERC i el PSC van signar el compromís d’aprovar definitivament el Pla Director Urbanístic del Hard Rock durant el primer semestre de 2023, juntament amb el conveni per la B40 i la promesa “modernització” de l’aeroport de Barcelona. L’última oportunitat que tenen per complir amb l’acord és que el Hard Rock s’aprovi el proper dimecres 21 de juny.

Que el Hard Rock World sigui una realitat implica complir amb el negoci especulatiu de La Caixa, que va comprar els terrenys, després de ser expropiats a 800 pagesos, per una misèria, i pretén multiplicar el valor de manera artificial amb una requalificació. Això implica que els casinos d’aquest país passaran de tributar un 55% a tributar un 10%. Però també implica quedar sota el control i xantatge de la màfia, perquè els inversors d’aquest projecte ja són coneguts defraudadors fiscals i figuren en escàndols internacionals d’evasió d’impostos com els Paradise Papers.

Que el projecte del Hard Rock tiri endavant no és només un problema per als municipis i la població de Vila-Seca i Salou. És un problema que afecta directament tot el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, i per extensió, també la resta dels Països Catalans.

Seguir apostant, una vegada més, per un model de turisme de masses a la Costa Daurada aguditza tota una sèrie de problemes econòmics i socials que ja tenim, lluny de solucionar-los: la creació de llocs de feina temporals i precaris, la destrucció del teixit socioeconòmic tradicional, la saturació de serveis públics com el sistema sanitari o el transport, la destrucció dels pocs espais naturals que queden al territori, l’ús irresponsable de recursos energètics i hídrics escassos o la modificació del paisatge.

En un context de crisi climàtica en què, com es mostra en la sequera actual, cada vegada haurem de fer una gestió més acurada dels recursos hídrics, caldrà prioritzar-ne els usos en sectors estratègics, com l’agricultura; caldrà reduir-lo, en canvi, a sectors que no contribueixen a la vida de les persones, i que potencien el malbaratament i l’escalfament global, com el del turisme de sol i platja.

Permetre i impulsar el Hard Rock i el turisme de masses a la Costa Daurada és seguir amb el mateix model que s’ha promogut al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre des de fa molts anys, i que ens aboca al desastre. El creixement econòmic il·limitat com a finalitat, combinat amb el fet que tot el sud del Principat és vist com un lloc on abocar-hi tota la merda, és el que provoca accidents a la Petroquímica com el d’IQOXE, ara fa tres anys, i els baixíssims estàndards de protecció mediambiental al seu entorn; és el que promou l’arribada de més creuers al Port de

Tarragona, contaminant encara més la nostra costa; el que incentiva l’espoli de l’aigua del Siurana i de l’Ebre, posant en perill els seus ecosistemes i la gent que hi viu; és el que permet la presència de dues centrals nuclears a escassos quilòmetres de distància, que han patit múltiples accidents des de la seva construcció; és la que promou la instal·lació de parcs eòlics i solars monstruosos en un territori que ja produeix la major part de l’energia que consumeix el país i a costa de perdre el seu terreny agrícola; és la mateixa lògica que permet projectar una nova línia de molta alta tensió entre l’Aragó i Barcelona, que trinxarà totes les comarques per les que passi.

És per tots aquests motius que les entitats i col·lectius socials signants hem decidit unir-nos per convocar aquesta protesta.

Sota el lema Defensem la Terra, Llaurem el Futur, ens mobilitzarem a Tarragona totes aquelles lluites que protegim el territori i la població que hi viu dels atacs i macroprojectes que les volen destruir amb finalitats econòmiques que beneficien a uns pocs i empobreixen a molts.

Volem ser nosaltres, les persones que hi vivim, les que escollim com volem que sigui el futur del nostre país. Perquè hi ha una altra manera de fer les coses, i en volem formar part.

Ha arribat el moment de passar a l’ofensiva, de defensar la nostra terra fins a les últimes conseqüències. Llaurem els fonaments d’un nou model econòmic, llaurem la unió de les veïnes unides contra les agressions, llaurem les vides de les noves generacions.

Defensem la terra, llaurem el futur!